Auto

Ce să verifici când pleci la drum cu mașina

Mai jos ai o listă cu ceea ce trebuie să verifici înainte să pleci în concediu sau la un drum mai lung cu mașină.

Uleiul motorului

La capitolul ulei de motor, indicat ar fi să verifici câți km sau acum cât timp l-ai schimbat ultima dată. După ce ai verificat uzura uleiului verifică și nivelul lui. Dacă știi că motorul tău „papă” ceva mai mult ulei, ar fi bine să îți mai iei în portbagaj și un bidon de 1 litru.

Lichidul de frână

Totuși, ai dori să oprești cât mai repede într-o situație de urgență.

Lichidul de parbriz

Indicat vara ar fi să folosești lichid de parbriz pentru vară, nediluat, pentru că el te ajută să cureți mai ușor parbrizul de insecte, iar iarna să îl folosești pe cel de iarnă care are o temperatură de îngheț scăzută, tot nediluat.

Antigelul

Verifică să ai un nivel între minimul și maximul inscripționat pe „bidon”. În cazul în care nivelul este sub minim, completeaza cu antigel, nu cu apă sau apă dedurizată deoarece îl diluezi și riști ca iarna să îți înghețe în motor și să îl spargă. Pentru liniștea ta, bine ar fi să măsori și temperatura de îngheț, asta poți să faci ori acasă, dacă ai un densimetru pentru antigel, sau la orice service. poti citi mai multe detalii despre antigel in acest articol.

Bateria/alternatorul

Eee, aici e aici… Dacă bateria are „ochiul magic”, totul se reduce la o privire fix în ochi; dacă bateria nu are respectivul ochi, va trebui să recurgi la voltmetru(indicat ar fi să ai o valoare cât mai aproape de 14,6V). Că să verifici curentul la pornire, trebuie mers la un service auto sau de baterii, iar pentru verificarea încărcării bateriei în sarcină: pornești motorul după care pornești consumatori(A/C, fază lungă, degivrarea lunetei) și valoarea măsurată nu ar trebui să scadă sub 13,8-13,5V.

Becurile exterioare

Să nu uiți să verifici să îți funcționeze toate becurile(poziții, stopuri, fază scurtă/lungă), sper că vrei să fii văzut de ceilalți participanți la trafic!

Capacele de la roți

În cazul în care încă mai ai capace la roți, verifică să fie prinse ori printr-un sistem de antifurt, ori măcar prin niște „șoricei”. La viteze mari le „umflă” vântul și le scoate de pe roată.

Ștergătoarele

Conform studiilor, ștergătoarele ar trebui schimbate de două ori pe an; în medie, într-un an un ștergător parcurge o distanță de aproximativ 800 km… cam mare pentr un ștergător, nu e anvelopă. Îmbătrânește lamela prematur datorită condițiilor meteo sau se uzează datorită folosirii și nu mai are același randament.

Anvelopele

Presiunea: să fie exact ca pe stiker-ul lipit ori pe ușița de la rezervor ori pe caroserie, în zona șoferului/pasagerului. Nu uita de roata de rezervă să aibă cu 0,7 bari mai mult decât in celelalte.

Anvelope specifice anotimpului: vară, iarnă, allseason.

Dacă folosești vara caucicuri de iarnă, se uzează mai repede pentru că sunt mai moi pentru a putea „rupe” zăpada și gheata, se încălzesc mai repede și pot exploda, „zumzăie” la viteză mare și o distanță la frânare ceva mai lungă.

Invers, dacă utilizezi iarna cauciucurile de vară, aderență 0, crapă pentru că au fost făcute să reziste la temperaturi ridicate.

Cele allseason se pot folosi mereu.

Măsoară banda de rulare. Mimim 0,3 milimetri! Daca banda de rulare e mai mica de 0.3 milimetri, iti recomandam sa intri in sectiunea de shop.

Combustibilul

Nu porni la drum doar cu rezerva, fă-ți plinul dinainte de a porni la drum, poți pierde mult timp prețios la ieșire din oraș când găsești o benzinărie sau prețul poate varia cu până la 50 de bani pe litru.

După ce ai avut răbdarea de a citi până la final aricolul, îți urez „Drumuri bune”!

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să dai un like/share paginii noastre de Facebook, un follow Instagram sau un subscribe pe Youtube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *