Iată câteva obiceiuri proaste care reduc viața mașinii tale.
Carburantul prost. În România majoritatea carburanților ieftini conțin un mic procent de apă, iar în când arde cu combustibilul, produce acid sulfuric care dizolva orice suprafata cu care ia contact
Uleiul neschimbat la timp. El își pierde din propietati și devine acid. Uleiul după ce este desigilat și introdus în motor trebuie schimbat la un an calendaristic sau la numărul de kilometri recomandat de producător.
Lichidele neschimbate la timp sau lipsa lor. Aici ne referim la:
- Lichidul de răcire la fel ca și uleiul de motor în timp își pierd din proprietăți sau se evaporă. El trebuie verificat periodic pentru a constata temperatura de îngheț și de fierbere. Pentru mai multe informații despre lichidul de răcire, îți recomand să citești articolul despre antigel.
- Lichidul de ambreiaj în cazul în care este scăzut, vei schimba treptele greu să nu va mai intra în viteză, iar în timp va duce la uzura prematură a cutiei de viteze și a ambreiajului.
- Lipsa lichidului de direcție va duce la stricarea (griparea) pompei de servo-direcție. Cu ocazia asta îți vei reaminti de Dacia 1310.
- Lichidul de frână pierde proprietățile și în contact cu apa devine acid și duce la ruginirea traseului.
- Lichidul de parbriz în lipsă va duce la arderea pompei plus că vei avea un parbriz murdar (mai bine competezi cu apa decât să meargă pompă fără vre-un lichid).
Mers turat cu motorul rece. Asta se poate întâmplă doar la mașinile Diesel iarna când temperaturile exterioare sunt mici. Recomandat este să mergi la început cu motorul subturat până ce temperatura lichidului de răcire atinge 60 de grade.
Întreținerea precară. Aici putem trece „Lasă că mai merge!”
Printre acestea se număra nerespectarea perioadelor de schimb la lichide, plăcuțele sau discurile de frână exagerat de uzate.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invităm să dai un like/share paginii noastre de Facebook, un follow Instagram sau un subscribe pe Youtube.